Ce este divortul?

Divortul este o modalitate de desfacere a casatoriei.

Cine poate introduce actiunea de divort?

Numai sotii pot initia divortul.

Ce imprejurari pot conduce la divort:

 1. Divortul prin acord.
  Poate fi pronuntat de instanta indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. Daca unul dintre soti este pus sub interdictie instanta nu poate pronunta divortul prin acord.
 2. Divortul din culpa.
  Instanta poate pronunta divortul atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate si continuarea casatoriei nu mai este posibila. In aceasta situatie instata stabileste culpa la desfacerea casatoriei.
  Motivele cele mai frecvente de divort sunt agresivitate, indiferent daca este vorba despre violenta fizica sau verbal, alcoolismul, infidelitatea, neintelegeri referitoare la bani, probleme de comunicare.
  Este posibil ca sotul reclamant sa isi asume vina pentru destramarea casatoriei, daca sotii sunt despartiti in fapt pentru o perioada mai mare de 2 ani.
 3. Divortul din motive de sanatate.
  In aceasta situatie, divortul se pronunta la cererea aceluia dintre soti a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, iar instanta de judecata nu stabileste culpa.

Care este instanta competenta sa judece divortul?

Conform Codului de procedura civila, cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor.

Daca sotii nu au avut locuinta comuna sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cea din urma locuinta comuna, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are locuinta paratul, iar cand paratul nu are locuinta in tara si instantele romane sunt competente international, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are locuinta reclamantul.

Daca nici reclamantul si nici paratul nu au locuinta in tara, partile pot conveni sa introduca cererea de divort la orice judecatorie din Romania. In lipsa unui asemenea acord, cererea de divort este de competenta Judecatoriei Sectorului 5 al municipiului Bucuresti.

Spre exemplu, daca sotii au ultimul domiciliu comun in Brasov, divortul va fi solutionat de Judecatoria Brasov.

Daca reclamanta se afla in Brasov, iar paratul are locuinta in strainatate, competenta sa judece cererea de divort este Judecatoria Brasov.

Daca sotii locuiesc amandoi in strainatate si nu au incheiat o intelegere cu privire la instanta competenta sa judece actiunea de divot, indiferent care este locul incheierii casatoriei sau faptul ca o perioada au locuit impreuna in tara, cererea de divort va fi solutionata de Judecatoroa Sector 5 Bucuresti.

Reguli speciale de procedura:

La data introducerii actiunii de divort sunt necesare atasarea de copii de pe certificatul de casatorie si de pe certificatele de nastere ale copiilor minori.

In fata instantei partile trebuie sa se prezinte la divort. Daca la termenul de judecata al cererii de divort reclamantul lipseste nejustificat si se prezinta numai paratul, instanta de judecata va respinge cererea de divort ca fiind nesustinuta.

Prin exceptie de la aceasta regula,  daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie judecatoreasca, are resedinta in strainatate sau se afla intr-o alta asemenea situatie, care il impiedica sa se prezinte personal, va putea fi reprezentat prin avocat, mandatar sau, dupa caz, prin tutore ori curator.

Avocat Claudia Panzaru