Recunoasterea identitatii dintre pseudonim si nume sau prenume.
Art. 254 Cod civil confera mijloacele pentru apararea dreptului la nume si la pseudonim.
Cel al carui nume este contestat poate sa ceara instantei judecatoresti recunoasterea dreptului sau la acel nume; de asemenea, cel care este lezat prin uzurparea, in tot sau in parte, a numelui sau poate sa ceara oricand instantei judecatoresti sa dispuna incetarea acestei atingeri nelegitime. Aceste dispozitii se aplica, in mod corespunzator, si apararii dreptului la pseudonim, ales in conditiile legii.
Practica judiciara recenta (Sentinta civila nr. 328/2019 pronuntata de Judecatoria Moldova Noua, rolii.ro)a retinut aplicabilitatea art. 254 Cod civil pentru situatia in care reclamantul a solicitat sa se constate ca este una si aceeasi persoana cu cea inscrisa intr-o serie de documente din perioada anilor 1967 – 1989.
Numele reclamantului avea o sonoritate straina, astfel ca era cunoscut in intreaga comunitate sub pseudonim, iar sub acest pseudonim au fost intocmite fise anuale de catre CAP-ul la care a lucrat.
Ulterior, reclamantul a solicitat primariei de la localitatea de domiciliu recunoasterea unor drepturi, iar in urma prezentarii fiselor anuale ale CAP-ului la care a lucrat s-au constatat diferente intre numele purtat potrivit actului de identitate si pseudonimul sub care era inscris in aceste documente.
In urma administrarii probatoriului (proba cu inscrisuri, proba testimoniala cu un martor), instanta de judecata a admis cererea de chemare in judecata si a constatat ca reclamantul, cunoscut in societate sub pseudonim, este una si aceeasi persoana cu cea inscrisa sub numele indicat in actele de stare civila.
In motivare, instanta a retinut ca la intocmirea fiselor anuale a intervenit o eroare materiala, si ca in mod gresit a fost mentionat in evidentele fostului CAP pseudonimul reclamantului, astfel cum era cunoscut in comunitate, in loc de prenumele ce rezulta din certificatul de nastere si cartea de identitate .