Modificarea si completarea Codului penal prin OUG 28/2020, ca urmare a raspandirii virusului SARS-CoV-2 (coronavirus) si ca urmare a nerespectarii normelor privind carantina institutionalizata sau, dupa caz, a masurii de izolare la domiciliu.

OUG 28 2020 Covid-19

Prin Ordonanta de Urgenta nr. 28 din 18 martie 2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, legiuitorul a modificat si completat Codul penal, astfel:

Art. 326. Falsul in declaratii

(1) Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Fapta prevazuta la alin. (1), savarsita pentru a ascunde existenta unui risc privind infectarea cu o boala infectocontagioasa, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.

Art. 352. Zadarnicirea combaterii bolilor

(1) Nerespectarea masurilor de carantina sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca fapta a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) Daca fapta prevazuta in alin. (2) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(5) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si (2) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(6) Daca prin fapta prevazuta in alin. (3) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(7) Daca prin fapta prevazuta in alin. (4) s-a produs vatamarea corporala a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(8) Tentativa la infractiunea prevazuta la alin. (3) se pedepseste.

(9) Prin carantina se intelege restrictia activitatilor si separarea de alte persoane, in spatii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, intr-o maniera care sa previna posibila raspandire a infectiei sau contaminarii.”

Art. 3521. Omisiunea declararii unor informatii

Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care acestea isi desfasoara activitatea unele informatii esentiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat in contact cu o persoana infectata cu o boala infectocontagioasa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”

In expunerea de motive a Ordonantei de Urgenta nr. 28/2020, Guvernul a aratat  ca de la inceputul lunii martie si pana in prezent un numar tot mai mare de persoane, fata de care s-au dispus masura de carantina institutionalizata sau, dupa caz, masura de izolare la domiciliu, nu au respectat aceste masuri, ceea ce denota faptul ca masurile dispuse de autoritati nu sunt respectate cu rigoare si ca prevederile din Codul penal nu au un suficient efect disuasiv, fiind deja in lucru in cadrul a 27 de unitati de parchet un numar de 58 de dosare penale, in care sunt cercetate astfel de persoane, numarul potentialelor victime fiind de circa 80.

Totodata, s-a avut in vedere faptul ca, potrivit studiilor stiintifice au aratat ca indicele de raspandire a coronavirusul SARS-CoV-2 in randul populatiei, acesta este cuprins intre 2,5 si 4,

Pentru modificarea si completarea Codului penal, a fost avuta realizarea cu celeritate si de o maniera eficienta a actului de justitie, in contextul declararii pandemiei de catre Organizatia Mondiala a sanatatii a raspandirii virusului SARS-CoV-2, respectiv a coronavirusului.

Gravitatea si amploarea infectarii cu virusul SARS-CoV-2, precum si consecintele pe care le are asupra sanatatii imbplnavirea cu coronavirus, au condus necesitatea luarii unor masuri urgente, cu caracter exceptional pentru limitarea infectarii cu coronavirusul SARS-CoV-2 in randul populatiei, inclusiv in planul dreptului penal.

Legiuitorul a aratat ca neluarea acestor masuri ar avea grave consecinte in principal asupra dreptului la viata si, in subsidiar, asupra dreptului la sanatate al persoanelor. Prin urmare, legiuitorul a apreciat ca este necesara sporirea, pe de o parte, a pedepselor pentru faptele deja incriminate, dar si prin incriminarea unor noi fapte precum nerespectarea dispozitiilor de spitalizare sau carantinare, respectiv incriminarea distincta si sanctionarea aspra a celor care, prin faptele lor, determina infectarea altor persoane, afectand grav sanatatea sau determinand moartea uneia sau mai multor persoane, motiv pentru Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta de Urgenta nr. 28 din 18 martie 2020, publicata in Monitorul Oficial nr. 228 din data de 20 martie 2020.